بررسیهای روانشناسان در رابطه با تاثیر گل و گیاه بر سلامت رفتار انسان حاکی از آن است که هرچه انسان با طبیعت ارتباط بیشتری داشته باشد ضمن لذت بردن از مناظر زیبا به یکی از بهترین راهها برای کسب آرامش روح و روان دست پیدا کرده است. بنابراین در نظر گرفتن و لحاظ کردن گیاهان در فضا به عنوان یکی از بخشهای اصلی ساختمانها بخصوص مجتمعهای تجاری و مسکونی تاثیر بسزایی در کاهش بروز خشونت، افسردگی و سایرهای رفتارهای منفی دارد.
جنت جونز استاد روانشناسی دانشگاه روگرز نیوجرسی اظهار میکند که گل و گیاه نقش شایان توجهی در سلامت روح و روان و به تبع آن سلامت جسمی افراد دارد به گونه ای که فرد با تماشا کردن، لمس کردن، بوییدن، و احساس رنگ، لطافت، طراوت و عطر گیاهان میتواند حالت روحی نامتعادل خود را تغییر داده و به حالت طبیعی بازگرداند. در حقیقت گل و گیاه عاملی برای تعدیل رفتار میباشد و هر بار نگاه کردن به آنها اتصال عصبی مثبتی در مغز ایجاد میکند و با لمس کردن و بوییدن گیاه روحیه فرد تغییر کرده و او را شاد و هیجان زده میکند که اولین نشانهی آن لبخند و تغییر خط و خطوط چهره در جهت شادی میباشد.
افرادی که در محیط زندگی و کارشان با گل و گیاه سروکار دارند بیش از دیگران آرام، مهربان، شاد و با گذشت هستند و این حس را به دیگران نیز انتقال میدهند. پژوهشها حاکی از آن است که مشاهده گیاهان میتواند ارتباط مستقیمی با بهبود سلامت جسمی و روانی افراد داشته باشد. یک مطالعه نشان داده است که در زندان هایی که زندانیان در معرض فضای سبز طبیعی قرار میگیرند در مقایسه با زندانیانی که فقط در فضای داخل زندان اقامت دارند نرخ بیماری کمتری گزارش شده است.
نتایج یک تحلیل دیگری نشان داده است که زندگی و فعالیت در طبیعت عزت نفس را افزایش داده و رفتار و عادات انسان را بهبود میدهد. امروزه زندگی بشر سرشار از استرس و تنشهای روانی است و استرسهای ذهنی ناشی از عوامل محیطی و اجتماعی مهمترین تهدید برای سلامت انسانها هستند. در تحقیق دیگری نیز به مطالعه ارتباط بین طبیعت و کاهش استرس در انسان پرداخته و گزارش شده است که دیدن طبیعت حتی در محیطهای شهری میتواند به کاهش استرس در انسان کمک کند.
مشخص شده است که ارتباط با طبیعت تمرکز را افزایش میدهد، خستگی ذهنی را از بین میبرد، و خلق و خوی انسان را به گونهای مثبت تحت تاثیر قرار میدهد و همچنین کارکردهای شناختی کودکان را افزایش میدهد. علاوه بر فواید ذکر شده باید خاطر نشان کرد علاوه بر جنبه تزئینی، دلایل استفاده از گیاهان در فضاهای داخلی بی شباهت با استفاده از آنها در فضاهای خارجی ساختمان نیست به عنوان مثال گیاهان علاوه بر تعدیل رطوبت و دمای هوا و پاکسازی و خنکی هوا، قدرت زیادی در جذب گازهای مزاحم و خطرناک دارند که در فضای داخلی ساختمان بخصوص فضاهای مسکونی میتوان از این قابلیتها به صورت آگاهانه بهره گرفت.